Silkeshöns

/img-0554.jpg

 På gården har det tidigare funnits silkeshöns men då vi nu enbart har några äldre hönor kvar som lever pensionärsliv, kommer vi dessvärre inte att ha avelsägg eller kycklingar till salu. Framtiden får utvisa om det blir en nystart framöver och i så fall kommer uppdateringar om vad som finns till salu. 

        /pa-pinne.jpg

Fakta om Silkeshöns

Silkeshönsen finns i dvärg och stor variant. De djur jag har är främst dvärg men ett gäng av stora varianten finns också.

Silkeshönsen skiljer sig från andra hönsraser på många sätt och de tre mest uppenbara skillnaderna är fjäderdräkten skinnet och tårna:
- Fjäderdräkten är mycket speciell, nästan "bomullslik" och påminner mer om plymer och dun än fjädrar. Detta beror på att fjädrarna saknar hyskor och hakar. Både tuppar och hönor har tofs på huvudet.
- Deras skinn (och även kött och ben) är mörkblått vilket syns kring ansiktet och på hönsens ben och tår. Deras kinesiska namn är "wu gu ji", vilket bokstavligen betyder "dark boned chicken". Melanism utöver skinnfärg och som sträcker sig ända in i djurets vävnader är en mycket ovanlig egenskap, bara en handfull andra höns har detta. Öronskivorna är vackert turkos/blåfärgade och de ska ha mörk mullbärskam och mörka haklappar.
- Dessutom har silkeshönsen en femte tå på sina fötter vilket det är väldigt få andra hönsraser som har.


/11.jpg

Ägg, ruvning och kycklingar:

Silkeshönsen lägger relativt många ägg och eftersom de är väldigt duktiga både på att ruva och att ha hand om kycklingarna så används de mycket ofta för att ruva fram både andra hönsraser och andra fågelarter (tex fasaner, vaktlar, änder m.fl).
På grund av att de är så enormt ruvningsbenägna (en del ruvar envist ägg som inte ens finns i flera veckor) så tar de ibland paus i sitt äggläggande. Enligt info om rasen brukar det stå att silkeshöns normalt lägger ca 100-160 ägg per år men jag upplever att det är lite me än så.  



/img-0155.jpg

Mentalitet:
Dvärgsilke är en fantastiskt söt ras! De är snälla, lugna, pigga och godhjärtade små nyfikna ulltussar som lätt blir väldigt tama.
De saknar flygförmåga och är lätta att hålla i hägn.
Både tuppar och hönor är väldigt snälla av sig och det går ofta utmärkt att ha flera tuppar tillsammans, det blir mycket sällan bråk.
Dom är lätta och trevliga att hantera och finner sig ofta i att bli ompysslade.

 /img-0558.jpg       /img-0583.jpg

 

HÖNSHUSET

Mina silkeshöns bor i ett litet varmt och mysigt hönshus! Från början var detta en nybyggd kaninbur av stor variant som köptes på blocket. Efter en del funderande byggdes det om, isolerades och istället för en lucka i nät, satte jag in 2-glasfönster för bra ljusinsläpp.

För att utnyttja ytan till max har jag satt upp hyllor som de gillar att hoppa upp på och ligga och spana ifrån. Där finns också reden att lägga ägg i. Vintertid hänger jag in en värmelampa och därmed fryser aldrig vattnet och det är alltid varmt och skönt. Längs med ena kortsidan har jag satt upp en pinne som de kan sitta och sova på (några av dem envisas dock fortfarande med att ligga på golvet).

Bredvid hönshuset finns en utegård med tak och nergrävt nät där hönsen älskar att springa, sandbada och leta godsaker i marken. I höstas köpte jag en automatisk hönslucka från england, mycket smidigt att kunna ställa in tiden då luckan ska öppnas och stängas. I utegården finns också ett mindre oisolerat hus som ofta brukar bli en populär plats för de mindre kycklingarna. I ett litet fönster ligger de sedan på rad och spanar ut på de stora.

När vi är hemma går de lösa i trädgården, så härligt att se dem i det fria!

 

/trad.jpg

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)